Something about me....

My photo
S : siti A : aisyah Z : zainal A : abidin N : nooraini 84: year of born 02: brighter's month 15: lucky day

Monday, June 20, 2011

Pes Cili Dan Pes Bawang (Homemade)

Pagi nie mood okay sikit...coz, kengkawan semua memang 'ting tong' punyer kapla pagi nie...so sambil2 menunggu public yang teramatlah sedikit bilangannya, post2 yg masih tergantung2 nie digodek2 la untuk menambahkan bilangan entri sedia ada...huhu....

Hari tu ade terbuka satu post kat blog nie...memang agak menarik blog dier...Kalu sesape yg minat bley la ke alamat blog nie http://resepiraidah.blogspot.com/...Macam2 dier share tapi xla semua aku amik, amik mane yg rase2 bley gune...huhu....So, moga bergumbira n sudi mencubanya...well, sharing is caring right?...

Pes Cili

Bahan-bahan:
100 gm cili kering (bergantung kpd kepedasan cili yg diperlukan) ~ potong kecil dan direbus, basuh dan toskan
1 kg bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
300 bawang putih ~ belah 2
Sedikit garam dan gula
1/2 liter atau secukupnya minyak.

Cara saya menyediakan:
1. Panaskan minyak, goreng bawnag putih sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan bawang merah dan goreng sehingga bawang agak layu.
3. Masukkan pula cili yang telah direbus tadi dan goreng sehingga cili tersebut
masak dan airnya kering. Angkat dan biarkan sejuk seketika.
4. Kemudian kisar semua bahan yg telah digoreng tadi bersama minyak gorengan.
5. Kemudian goreng semula bahan yg telah dikisar dgn menggunakan api perlahan
sehingga terbit minyak. Tambahkan sedikit garam dan juga gula. Sedia digunakan.



Pes Bawang
Bahan-bahan:
1 kg bawang besar ~ belah 2 dan hiris
300 gm bawang putih ~ belah dua
1/2 liter minyak atau secukupnya

Cara saya menyediakan:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
2. Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga
garing. Angkat.
3. Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh
juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
4. Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak.